יעקב אקהויז

מתוך ויקיפועל
גרסה מ־23:10, 26 במרץ 2023 מאת Redbot (שיחה | תרומות) (redbot: youtube emoji 2023-03-26 23:10:24)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יעקב אקהויז

צילום:ההתאחדות לכדורגל בישראל

יעקב אקהויז
כינוי ינקה
מספר בהפועל 4
תפקיד בלם
תאריך לידה 29/05/1957
מועדוני נוער הפועל ת"א
מועדונים כשחקן הפועל ת"א, הפועל אשקלון
מועדונים כמאמן
הופעות 484 (12 שערים)
שנים 17

יעקב (ינקה) אקהויז (נולד ב-29 במאי, 1957) הוא כדורגלן ששיחק בהפועל תל אביב בתפקיד בלם. עיקר הקריירה שלו הייתה בשנות ה-80 של הפועל תל אביב, עשור בו זכה אקהויז עם הקבוצה בשלוש אליפויות וגביע. הוא פרש בשנת 1992 לאחר 17 עונות, 484 משחקי ליגה (454 מתוכם בליגה הראשונה), שיאן ההופעות בהפועל, בהם הבקיע 12 שערים[1] וכן 29 משחקים בנבחרת ישראל.

תיאור קריירה

אקהויז החל לשחק בהפועל תל אביב לצידו של הבלם דוד פרימו וכשהאחרון פרש באמצע שנות השבעים תפס אקהויז את מקומו כבלם אחורי. אקהויז הצהיר כי פרימו תרם לו רבות ובדומה לו הוא נחשב שחקן הוגן ובלם מעולה, שאינו זקוק לבצע עבירות כדי לחלץ את הכדור. יכולותיו של אקהויז כבלם היו מגוונות מאוד, החל מיכולת טכנית גבוהה, דרך יכולת תיקול מעולה ומיקום טוב וכלה במשחק ראש משובח. יכולות אלה הקנו לו מקום קבוע בהרכב הפועל תל אביב לאורך למעלה מ-16 שנים.

אקהויז שיחק לאורך הקריירה הארוכה שלו כבלם אחורי לצידם של הבלמים הקדמיים קיקו רחמינוביץ, יוסי זאנה, יעקב (קובי) זיתוני וקובי סגל וכקשר הגנתי כחלק מרביעיית הקשרים שהיוותה את חוליית הקישור הטובה ביותר בשנות השמונים - רביעיה זו כללה את ריפעת (ג'ימי) טורק, מוריס ז'אנו, אלי כהן ומשה סיני.

אקהויז זכה עם הפועל תל אביב באליפות המדינה בעונות 1980/81, 1985/86 ו-1987/88 וכן בגביע המדינה בשנת 1983. בנוסף, בין השנים 1980 ל-1986 שיחק ינקה בנבחרת ישראל, לרוב כקשר הגנתי.

לאחר שעזב את הפועל שיחק לתקופה קצרה בהפועל אשקלון.

מלבד היכולת המקצועית של אקהויז, הוא היה גם מסור למקצוע ולהפועל תל אביב בכל רמ"ח איבריו. כשאקהויז התחתן למשל, וויתר הבלם על חופשה מאימוני הקבוצה ולמחרת חתונתו הוא הגיע מהמקום בו ערך את ירח הדבש לאימונים, אף על פי שמאמן הפועל דאז, דוד שוייצר, שחרר אותו משני ימי אימונים.

בשנים האחרונות עובד יעקב כמאמן נוער בבתי ספר לכדורגל. בין השאר אימן במשך שנים בבתי הספר של הפועל. כיום מועסק בתפקיד זה בבית"ר ירושלים.

אקהויז מספר

(מתוך הספר "אדום בנשמה")

"בשנת 1970, כשהייתי בכיתה ח', שיחקתי בקבוצה של בית הספר שלי באליפות ישראל לבתי ספר יסודיים. בית הספר היה בשכונת 'מורשה' ברמת השרון, השכונה שבה גרתי. ניצחנו בשלבים המוקדמים, עלינו לשלבים המתקדמים במכון וינגייט ולבסוף זכינו באליפות. כנראה ששיחקתי מעל הממוצע, כי בסוף האליפות בא אלי אברהם בכר, שהיה מאמן נוער בהפועל, והזמין אותי לשחק אצלו. באותה תקופה הייתי בכלל אוהד הפועל פתח תקווה, ילד די ביישן, והרעיון לנסוע רחוק כל כך כדי לשחק כדורגל ממש לא נראה לי.

הפועל תל אביב, 1980. יעקב אקהויז, משחק נגד בית"ר בימק"א. צילם נתן כץ, ירושלים.

שנה אחר כך דיבר איתי בכר פעם נוספת. הייתי כבר בכיתה ט' והוא הציע לי להביא כמה חברים לאימון בהפועל. הוא הבין, כנראה, שכך ארגיש יותר בנוח. הגעתי עם כמה חברים לאימון ואחרי שבכר בחן אותנו, הוא הזמין רק אותי למשחק גביע בשבת בבוקר, בירושלים. עוד לא היה לי כרטיס שחקן, אבל לבכר זה לא הפריע: 'תבוא, תתלבש, תשב על הספסל ותכיר את הקבוצה.' בשבת קמתי בחמש בבוקר, הלכתי לצומת הכפר הירוק ומשם נסעתי בטרמפים לבלומפילד. שבוע אחר כך היה לקבוצת הנערים משחק ליגה, שוב בירושלים, ובו כבר שיחקתי. אחרי שזכינו באליפות במשך שנתיים ברציפות, עליתי לקבוצת הנוער וגם היא זכתה באליפות. הארי גיים, שהיה מאמן הפועל באותה תקופה, ראה אותי משחק והעלה אותי לקבוצה הבוגרת. המשחק הראשון שבו השתתפתי היה באמצע העונה, נגד בית"ר תל אביב, כשרחמינוביץ' היה פצוע. עליתי לשחק לצדו של פרימו, שיחקתי היטב ובאחד העיתונים נבחרתי אפילו כשחקן המצטיין במשחק. אחרי כמה שבועות חזר רחמינוביץ' ואני עברתי לשחק כמגן ימני. מאוחר יותר, כשפרימו פרש, החלפתי אותו כבלם אחורי ובתפקיד זה המשכתי לשחק במהלך רוב הקריירה. לפעמים שיחקתי גם כקשר, בייחוד אצל דוביד.

שיחקתי מ-1974 עד 1992 ובשנים אלו השתתפתי ביותר מ-500 משחקי ליגה, אני חושב שזהו השיא במספר משחקים לשחקן בהפועל. אני מחזיק גם בשיא המשחקים הרצופים לשחקן - כ-300 משחקים.

בשנים האחרונות אני מעורב בפרויקטים של בתי הספר לכדורגל של הפועל. מדובר בפרויקטים שיזם מוטי אורנשטיין, אחד מבעלי הקבוצה. לפני חמש שנים התחלתי לעבוד בכלא 'השרון' עם נערים בני 18-14, ששפוטים על עברות קשות: סמים, אונס ואפילו רצח. הפועל תרמה את כל הציוד לפרויקט. יש לי הרבה מאוד סיפוק מהעבודה עם הנערים, ממש כיף לראות את ההתלהבות שלהם בכל פעם שאני בא. מדי פעם אנחנו מארגנים טורניר ומגיעים אליו שחקנים מהפועל.

במשך שנתיים אימנתי גם בבית הספר לכדורגל של הפועל במג'ד-אלכרום. הגעתי לכפר מדי יום שישי וקיימתי מספר אימונים, במקביל לפעילות של צוות מורות, שהעבירו שיעורים במקצועות לימוד שהילדים התקשו בהם. זה פרויקט נהדר, שנהניתי מאוד לקחת בו חלק. הרגשתי שאנחנו תורמים המון לילדים, למדינה וגם להפועל."

החיוך. "אני בן אדם אופטימי ובדרך כלל אני מחייך. כשהייתי יוצא מבלומפילד אחרי משחק, אפילו אם הפסדנו, תמיד חייכתי, למרות שלקחתי ללב את ההפסד. האוהדים ידעו את זה, כנראה, כי זה לא הפריע להם לאהוב אותי."

ציטוטים

(מתוך הספר "אדום בנשמה")

יכולת סוחפת. 16.5.1981. הפועל מנצחת 1:5 את מכבי פתח תקווה וזוכה באליפות. אלי עזור בוחר באקהויז ל"כוכב המחזור" של "חדשות הספורט": "יעקב אקהויז – כדורגלן הכל-בו המצוין של הפועל תל אביב זכאי השבת לתואר 'כוכב המחזור' של 'חדשות הספורט'. הפגין יכולת סוחפת במרכז השדה של קבוצתו וחיסל כמעט לחלוטין את נסיונות התקיפה של היריב, ואף התפנה לבנות את התקפות קבוצתו. גילה דינמיות וניידות רבה וידע לשגר כדורי סרגל לחבריו. היה שותף להבקעת שניים משערי קבוצתו ובעצמו היה קרוב לשער נוסף. הפגין את אחד ממשחקיו הגדולים במדי הפועל תל אביב."

הלב של האליפות. עונת האליפות 1980/1981, "חדשות הספורט" בוחר בינקה לשחקן העונה: "יעקב אקהויז – 'הלב של האליפות'; ינקה הצנוע והנחבא אל הכלים, הפך משחקן הגנה אפור למנהיג הקבוצה ולמנוע שלה בדרך אל התואר. בפקחות ובתבונה הוליך את חבריו לכתר אליפות ראשון לאחר 12 שנה, ואם כי אחרים הוארו לרוב בזרקורי התהילה, לא נמצא ראוי ממנו לתואר הראשון במעלה העונה."

יעקב אקהויז ספג כרטיס צהוב. 15.12.1983, "חדשות הספורט": "יעקב אקהויז הוא, ללא ספק, תופעה בכדורגל הישראלי. עשר שנים לאומיות לא עשו דבר לצעיר המוצק, ושלא כדרכם של שחקני עורף טיפוסיים, הוא שומר על רמת הגינות לא אופיינית לכסחני הליגה הפרושים בעשרות במגרשי הליגה הבכירה... הגינותו הבולטת הצמידה אותו דרך קבע בפסגת דירוג ההגינות, אבל השבת, בחיפה, קרה משהו מוזר. יעקב אקהויז ספג כרטיס צהוב. במחשבה ראשונה אפשר היה להניח כי הליברו המצוין של הפועל תל אביב ראה בראשונה את הצבע הזה מול עיניו. אבל הוא מתוודה: 'נכון שרבים חושבים כי זהו הצהוב הראשון בקריירה שלי, אבל האמת היא שלפני שלוש או ארבע שנים, במשחק נגד מכבי נתניה בבלומפילד, ספגתי כרטיס צהוב...'"

אקהויז מכסח. 29.5.1987. גדי בלום, "העיר": "הפועל תל אביב, אלופה, הצליחה השבוע להינצל מירידה לליגה הארצית. ואיך הצליחה. יעקב אקהויז, הכי שקט, הכי הגון, מוצא את עצמו בגיל 30 נכנס לשחקן ברגליים. אחרי הניצחון בשבת על בית"ר נתניה, שהשאיר את הפועל תל אביב בליגה הלאומית, נראה יוסי תשובה הנתנייתי פוסע לעבר חדרי ההלבשה כשהוא גורר רגל ונאנק מכאבים. בעוד יתר שחקני הפועל מתחבקים כאילו זה עתה נודע להם שבשנה הבאה תעבור קבוצתם לשחק בליגה האנגלית, צעד יעקב אקהויז לעבר תשובה והושיט לו יד. 'למה עשית את זה?' ייבב תשובה והצביע על רגלו הפגועה. אקהויז השיב: 'מה שאתה עשית לי הרבה יותר גרוע. תאמין לי שלא קל לעצבן אותי.' במהלך אותו משחק התקדם אקהויז הבלם להתקפה, נעצר בסמוך לקו ה-16 של רחבת נתניה והמתין לכדור מורחק מההגנה. כשהכדור הגיע אליו, שמע לפתע מאחוריו: 'עזוב, עזוב.' 'הייתי בטוח שמדובר בשחקן של הפועל שמסתער קדימה ובאמת עזבתי. כשהסתובבתי לאחור נדהמתי לגלות את תשובה משתלט על הכדור. זאת פעולה מאוד לא הוגנת. אני לא שחקן מלוכלך, אבל אחר כך הוא כבר קיבל את ה'טאקל' שלו. הגיע לו.'"

קישורים חיצוניים

גלרית תמונות