שירי שואה

מתוך ויקיפועל
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ויקיפועל אינה נוקטת בצנזורה.
לשימת לבכם, תמונות או טקסטים הנכללים בערך זה על מנת להבטיח את שלמותו/איכותו ותיעוד מדויק ומפורט של נושא הערך עלולים להיות קשים לצפיה או לעורר התנגדות. למידע נוסף, אנא קראו את ההבהרה בנושא תוכן מעורר התנגדות.

שירי שואה הינה כותרת למגוון שירי וקריאות עידוד אשר הפכו פופולאריות ביציעי בלומפילד ואוסישקין החל מתחילת שנות האלפיים.

היסטוריה

"שתהיה שואה למכבי", חצי גמר גביע בכדורסל, 2011

כבר בשנות השמונים היו אוהדים בקבוצות אחרות כגון הפועל רמת גן בכדורסל אשר הכניסו את השימוש בטרמינולוגיית השואה במסגרת הקנטת היריב. בהמשך התפשט המנהג גם לקבוצות אחרות וכיום הוא מקובל ע"י קהלים רבים מלבד זה של הפועל ר"ג, כגון אלו של מכבי חיפה בכדורסל, מכבי ראשל"צ בכדורסל ועוד.

מקובל לחשוב כי נקודת ההתחלה של שירי השואה בקהל האדום, הייתה בחגיגות הפסד האליפות של מכבי ת"א כדורסל ב-1993. באירוע שהפך למיתולוגי חזרו בטיסה מהצפון לשדה דב שחקני מכבי ממשחק פלייאוף מכריע בגליל שהפסד בו קבע כי איבדו את האליפות. עשרות אוהדי הפועל הגיעו לשדה על מנת לשמוח לאידם, ועל מכוניתו של יו"ר מכבי שמעון מזרחי נחרטו צלבי קרס.

בצורה יותר מוסדרת והמונית הוכנסו לשימוש שירים העושים שימוש במונחים השאולים מטרמינולוגיית השואה ע"י האולטראס בשער 5 ויציע ב' באוסישקין בתחילת שנות האלפיים. השירים הפכו נפוצים גם בקרב אוהדים רבים אחרים. נראה כי השימוש במונחים אלו בשירי העידוד נבעה במקור ממשחקי הכדורסל, כאשר התסכול מהניהול הכושל של המועדון בשילוב ההצלחה הדורסנית הנצחית של מכבי ת"א הובילו להקצנה בשנאה של האוהדים וביטויה המילולי, שהתפשטה לעידוד גם במהלך משחקי מחלקת הכדורגל.

הקצנה זו באה לידי ביטוי כאמור בקריאות עידוד אשר השתמשו בביטויי שנאה הנחשבים מהקיצוניים ביותר בחברה הישראלית, ובהמשך הפכו לחלק אינטגרלי גם בשירי עידוד "רגילים" כגון אדום עולה בבלומפילד ("שער 11 גטו"), הפועל היום יוצאים למלחמה ("אבי נמני נאו-נאצי בן זונה") ועוד.

בעונת 2011/12 בעקבות עונש שהוטל על הקבוצה ועקב הפילוג העמוק שהשירים הללו גרמו בין האוהדים החליט ארגון אולטראס הפועל באופן זמני להפסיק עם שירי השואה על מנת לאחד את הקהל במהלך המחאה נגד הבעלים אלי טביב שהיה נראה אז כי משתמש בתירוץ של שירי השואה על מנת להסיט את האש ממנו אל מנהיגי הארגון.

שימושים בעידוד

שירים

קריאות עידוד

  • שתהיה שואה למכבי
  • מ מ מכבי, תנשמו ת'ציקלון בי
  • מכבי נאצים, מכבי נאצים, או אה או אה או אה
  • ניאו נאצים, ניאו נאצים, ניאו נאצים, ניאו נאצים
  • פנאן הרג 6 מיליון
  • העם דורש שואה למכבי
  • יד ושם, יד ושם, We are famous Hapoel and we go to יד ושם (יד ושם כינוי גנאי ליד אליהו)

יחס לשירים

ענישה

בעונת 2010/11 נענשה הפועל כדורסל במשחק רדיוס במחזור ה-18 בעקבות השימוש בשירי שואה. זאת לאחר שאירחה את עירוני נהריה בבעלותו של שאול אייזנברג, בעליה לשעבר השנוא של הפועל, ועסקן מקושר במסדרונות האיגוד. לאורך כל המשחק זכה אייזנברג לקללות נמרצות מהקהל וביניהן איחולים שימות מסרטן וכן קללות "נאצי" ודומותיהן. למרות שבדו"ח השופט לא צויינו כלל הקללות הגיש אייזנברג תלונה, ועל סמך כתבה מצולמת בוואלה שהוגשה כראיה לבית הדין המשמעתי. בית הדין קיבל את טענותיו, קבע כי "מדובר בקריאות קשות ופוגעניות ביותר העוברות לגישתנו את גבול המותר.", הרשיע את הקבוצה וגזר עליה קנס 15 אלף ש"ח, ו-2 משחקי רדיוס (אחד על תנאי).

בעונת 2011/12 החלה ענישה גם בכדורגל בנושא שירי ובסמלי השואה, לרבות החלטה של בית הדין של ההתאחדות שקבעה כי קריאות שואה הן בגדר התנהגות בלתי הולמת של אוהדים[1]. בתחילת העונה העניש בית הדין את קבוצת הנוער של הפועל תל אביב בקנס של 2,000 ש"ח בעקבות שירת שירי שואה בזמן הדרבי במסגרת המחזור השני של ליגת העל לנוער, מה שנתן לראשונה תקדים במחלקת הכדורגל נגד קריאות מסוג זה.

שיא הענישה נגד שירי שואה הייתה באותה עונה, במסגרת המחזור ה-8 של ליגת העל שבו הועברו אוהדי שער 5 לשער 11 בעקבות עונש על קריאות גזעניות. בזמן המשחק רוססו על השירותים בשער 11 כתובות נאצה וצלבי קרס. בעקבות תקרית זו הטיל בית הדין על הפועל 2 משחקים שבהם יסגר שער 5 ללא תחלופה לאוהדים ועוד עונש רדיוס במשחק העונה נגד מכבי חיפה במידה וההנהלה לא תעביר שמות של 20 אוהדים החשודים במעשים אלו. בנוסף הכריז בעלי הפועל תל אביב אלי טביב כי הוא יוצא למלחמה נגד קומץ האוהדים לטענתו ששרים שירי שואה, מה שגרם לחשד של האוהדים שהוא הציע לסגור את השערים על מנת לפלג את הקהל הרחב של הפועל מאוהדי שער 5 על מנת למנוע את המחאה שהתקיימה אז נגדו.
בעקבות ההכרזה של אלי טביב, העונש המדובר ובעיקר ההחלטה להעביר שמות אוהדים למשטרה, החליטו ארגוני אולטראס הפועל ופועלים באדום לצאת למלחמה נגד הבעלים ובהודעה שהוציאו היה רשום בין היתר שאין קשר בין ארגון האולטראס לכתובות הללו וכי הם מתכוונים להמשיך לפעול בכוח כנגד הבעלים.
בסופו של דבר הודיעה ההנהלה כי היא לא תעביר שמות אוהדים לידי המשטרה, אך בכל זאת זוכתה הפועל מעונש של אירוח המשחק נגד מכבי חיפה בזכות הבטחה של ההנהלה לשתף פעולה עם המשטרה ככל שידרש.

בקהל ומחוצה לו

מאז הוכנסו ליציעים נחשבים השירים למעוררי מחלוקת בקרב הקהל עצמו, וישנם אוהדים השורקים בוז בזמן עידוד עם שירי שואה. היחס מחוץ לקהל אוהדי הפועל היה כמובן מחמיר יותר. ישנו כמעט קונצנזוס מוחלט על היותם של שירי השואה מאוסים בעיני רוב אוהדי הספורט בארץ. השימוש בהם זכה לגינוי לעיתים קרובות באמצעי התקשורת.

הדבר הוביל במידה רבה לאפקט בומרנג, מאחר ויצר תחושת "עליהום" בקרב רבים מהאוהדים ותחושת איפה ואיפה ביחס החברה הישראלית והתקשורת לשירים. זאת מאחר ושירים קיצוניים במידה דומה (קריאות גזעניות, "הפועל חיזבאללה", כינוי שחקני הפועל כמחבלים ועוד) מצד קהלים אחרים, אשר בניגוד לקהל אוהדי הפועל נוקטים גם באלימות פיזית לעיתים קרובות, לא זכו להרגשת רבים מאוהדי הפועל ליחס דומה. כתוצאה הדבר רק חיזק במידה רבה את השימוש בשירים בקרב פלגים מסויימים בקהל.

במהלך משחק כדורסל נגד הפועל טבעון בסיום עונת 2010/11, עלה הוויכוח מדרגה. במהלך המשחק החלו לשיר חלק מהאוהדים "שתהיה שואה למכבי", מה שגרר גינוי מצד חלק גדול מהאוהדים שהחלו לשרוק בוז במחאה ולשיר שירים אחרים, בין השאר מאחר ועל הקבוצה היה תלוי עונש על תנאי של משחק רדיוס מהאיגוד בעקבות שירי שואה במשחק קודם מול נהריה באותה עונה. בנוסף, יצחק לוי ומאור הראל ממנהלי הקבוצה עלו ליציע ביחד עם שחקן הקבוצה מתן נאור ובקשו מהאוהדים להפסיק את השירה, מה שרק הגדיל את המהומה.

הדבר חזר על עצמו 4 חודשים לאחר מכן במשחק נגד ואדוז בו נצחה הפועל 0:4. לראשונה במהלך משחק של מחלקת הכדורגל נשמע בוז גדול כשהחלו קריאות "שתהיה שואה למכבי". במהלך המשחק נשמעו קריאות במספר הזדמנויות שונות שגררו אחריהן גינוי שהביא להפסקתן אחרי מספר שניות.

קריקטורה ב"אדום עולה" בעקבות הסכסוך עם טביב

במשחק ליגה באמצע עונת 2011/12 אוהדים משער 5 (אשר נסגר כעונש למשחק אחד) השאירו כתובות נאצה עם צלבי קרס ואמירות הקשורות לשואה בשער 11 [2]. התקרית גרמה לזעם רב בקהל ובעיקר בתקשורת. הפועל ספגה לבסוף עונש של סגירת שערים 4-5 לשני משחקים, וכן משחק ללא קהל במשחק העונה מול מכבי חיפה שיבוטל רק בתנאי שהקבוצה תעביר להתאחדות 20 שמות אוהדים המעורבים במעשה[3], דבר שההנהלה בחרה שלא לעשות בסופו של דבר. התקרית גרמה לפילוג עמוק בין האוהדים לבין אנשי שער 5. עקב כך החליט ארגון אולטראס הפועל כי הוא מפסיק עם שירי השואה על מנת לאחד את הקהל במטרה למחות נגד הבעלים אלי טביב שהיה נראה אז כי הוא משתמש בתירוץ של שירי השואה על מנת להסיט את האש ממנו אל מנהיגי הארגון. טביב לא נרתע ממחאת האולטראס, שכללה בין השאר החרמת משחקי בית, ופנה לעיתונאים אוהדי הקבוצה עמנואל רוזן ובן כספית על מנת שינסחו אמנה לאוהדים, שכל מנוי החותם עליה יקבל אפשרות להכניס אוהד עד גיל 13 למשחק אחד חינם. בין השאר נכתב באמנה

נהיה מאוחדים בהכרה ששואת יהודי אירופה, הפשע המפלצתי ביותר שנעשה אי פעם על ידי בני אדם נגד בני אדם, הובלתם של מיליונים מבני עמנו למשרפות, כולל רציחתם של מיליון וחצי ילדים, אין לה ולא יהיה לה מקום כלשהו במגרשי הכדורגל, לידם או בסביבתם. אנו מאוחדים ומצהירים בזאת שלא נשיר שירי נאצה הקשורים בשואת יהודי אירופה, לא נרסס כתובות הקשורות לאסון הזה, לא נשתמש בביטויים המרמזים אליו ונשאיר אותו צרוב לנצח במקומו הראוי: הנשמה היהודית הקולקטיבית
אמנת האוהדים, נוב' 2011


ארגון האולטראס דחה כצפוי את הבקשה לחתום על האמנה עוד טרם פרסומה, ויצא בזעם כנגד הטענה לפיה ישנו קשר בין שירי השואה לעונש שהוטל על הקבוצה[4]. בהמשך העונה עם התפשטות המחאה כנגד טביב לשאר היציעים חזרו חברי האולטראס לשיר שירי שואה במשחק מחלקות הכדורגל והכדורסל.

בעונה שלאחר מכן עלה הנושא שוב במהרה לכותרות, הפעם במשחקי הכדורסל. תמונת אוהד שלבש חולצה עם הכיתוב "שתהיה שואה למכבי" במחזור ה-4 קיבלה תפוצה נרחבת בכלי התקשורת ובאינטרנט, והובילה לביקורת רבה על קהל האוהדים והמועדון שגינה את המעשה. עקב כך עמד הקהל במוקד ההכנות לדרבי הכדורסל הראשון מזה 6 שנים. המשטרה זימנה את אנשי המועדון לשיחה והבהירה להם שהיא מתכננת מעצרים במקרה של אלימות מילולית קשה כגון שירי שואה, והדבר זכה לגינויים מכלל התקשורת ואף משרת הספורט שדרשה להפסיק את מחזור הכדורסל במקרה שיושרו שירי שואה. במשחק עצמו אכן שר חלק מהקהל את השירים, אך הדבר זכה לקריאות בוז רמות משאר היציע. לעומת זאת את עיקר תשומת הלב קיבל קפטן מכבי תל אביב גיא פניני אשר נתפס במצלמות במהלך המשחק מקלל את שחקן הפועל יונתן שולדבראנד "גרמני נאצי שתקבל סרטן בראש". פניני עצמו נענש למחרת היום בחומרה ע"י קבוצתו, אך התגובה האדומה לא איחרה לבוא בדמות שלט "פניני לגז" שהונף במשחק מחלקת הכדורגל באותו ערב. הקבוצה נענשה על כך ע"י בית הדין של ההתאחדות ב-3 משחקי רדיוס, והתגובה לא איחרה לבוא כאשר אלמונים ריססו את הכתובת על משרדי מחלקת הכדורסל של מכבי ת"א. בערעור בוטל העונש, אך בית הדין הבהיר כי מעתה והלאה תינקט יד קשה כלפי התבטאויות הקשורות לשואה.

בעונה 2013/14 נראה היה שהתופעה הולכת ונעלמת מהיציעים. אך בדרבי האחרון בליגה הסדירה היא חזרה ובגדול, עם שלט שאוהדים מארגון אולטראס הפועל תלו במחצית עם כיתוב "Super Joden Rat" אשר הופנה לאוהדי מכבי בשער האורחים. האולטראס טענו כי מדובר בסה"כ בשלט תגובה לאוהדי מכבי שלא קשור לשואה, אך הכיתוב לא הותיר הרבה מקום לספק. מהומה גדולה פרצה בשער כאשר כוחות האבטחה הורידו אותו בכח, והחרימו את המנויים לשלושה מהאוהדים שהרימו את השלט. בעלי הקבוצה חיים רמון שכר חברת חקירות פרטית במטרה לגלות כל מי שקשור להכנת השלט. גם בית הדין לא נותר אדיש, והעניש את הפועל בסגירת שער 5 לשלושה משחקי בית וקנס כספי.

קישורים חיצוניים