סמל הפועל תל אביב

מתוך ויקיפועל
גרסה מ־08:14, 28 ביוני 2008 מאת יוסי האדום (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סמל הפועל תל אביב הוא סמלה של תנועת הפועל, ובנוסף - "תל אביב".

הסמל

סמל תנועת הפועל הוא שילוב דמות של ספורטאי עם סמל הפטיש והמגל. הפטיש והמגל היו סמלה של המפלגה הקומוניסטית הסובייטית וייצגו את מעמד הפועלים - האיכרים (מגל) ופועלי התעשייה (פטיש). תנועות פועלים שונות אימצו את הסמל, וכך, כשהוקם "הפועל", איגוד הספורט של הפועלים בארץ ישראל, נבחרו הפטיש והמגל להיות חלק מסמל האיגוד.

הצבע האדום

צבעו של הסמל - אדום, גם כן הצבע שייצג את תנועת הפועלים. הצבע האדום סימל את ההשקפה האומרת כי כל בני האדם שווים - אותו הדם זורם בעורקי כולם. אדום סימל גם את הדם הרב שנשפך תוך מאבקם של הפועלים על זכויותיהם, סמל להקרבה עצמית, אומץ לב, מרדנות וחופש. בארץ ישראל סימלו הצבע האדום ועמו הפטיש והמגל, את הפועל הבונה את הארץ ועובד בתעשייה ובחקלאות, הפועל הסולל כבישים, מייבש ביצות וחי על יגיע כפיו מבלי לנצל את עבודת זולתו.

בשנת 1950 פרצה מריבה גדולה בין מועדוני הפועל בארץ על הזכות להשתמש בצבע האדום. הוויכוח הסעיר את הארץ ובסופו הוחלט שהפועל תל אביב, בתור המועדון הגדול ביותר של הפועל, יהיה זה ששחקניו יוכלו ללבוש אדום בכל משחקיהם. בעקבות החלטה זו אימץ מועדון הפועל פתח תקווה את הצבע הכחול. הפועל חיפה בחרה לשחק בלבן או בכחול ורק 20 שנה אחר כך חזרה לצבע האדום.

התמונות הבאות כוללות את סמל הפועל תל אביב בתקופות שונות.

סמל הפועל תל אביב, 1929

הפועל תל אביב, 1929. מימין - שחקן הפועל ישראל בריקר, משמאל - השוער האגדי של הפועל, וילי ברגר. תמונה מאוסף שלמה פוליאקוב, מכון וינגייט.