סכסוך מוני הראל ואלי טביב (2010/11)

מתוך ויקיפועל
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טביב בהפועל

עונת 2010/11 של מחלקת הכדורגל עמדה בסימן המחלוקות בין בעלי המועדון אלי טביב ומוני הראל אשר שיתקה את הקבוצה. הסכסוך ליווה את הקבוצה עד לפתיחת עונת 2011/12, שבפתיחתה הכריע בית המשפט כי הקבוצה תעבור לידיו של אלי טביב.



סקירת הסכסוך

תחילת הסכסוך

ראשיתו של הסכסוך ככל הנראה כבר בסוף עונת הדאבל ב2009/10 כאשר לאחר הזכיה התראיין טביב וייחס לעצמו הרבה מהקרדיט על הצלחת הקבוצה. עם זאת הסכסוך נותר על אש נמוכה, עד העפלת הקבוצה לשלב הבתים בליגת האלופות בעונת 2010/11. לאחר ההעפלה האוהדים תבעו לארח את משחקי הבית בבלומפילד. הראל תמך בדעתם, בעוד טביב שאף להעביר את המשחקים לאצטדיון רמת גן. לבסוף הוחלט לארח בבלומפילד ולקבוע מחירים גבוהים במיוחד לכרטיסים.

עליית מדרגה

על רקע זעם האוהדים על המחירים הגבוהים (גם לאחר ההורדה) שרק הגביר את הזעם על סאגת האירוח בבלומפילד, וככל הנראה על רקע רצונו של הראל למנות את אחיו משה הראל למנכ"ל הקבוצה, התעמתו בקולניות צמד הבעלים הראל וטביב במלון הקבוצה בליסבון[2]. בעקבות הויכוח התרחש נתק מוחלט בין הבעלים, שאף הוביל לכך שטביב לא חזר עם הקבוצה לארץ והמשיך לחופשה בלונדון במקום זאת. הדיווחים בתקשורת דיברו על כך שברצונם של הראל וטביב שיפרדו דרכיהם, וטביב אף הציע להראל למכור את חלקו בקבוצה תמורת חצי מהרווחים על ההעפלה לליגת האלופות והכסף על מכירת השחקנים שהביא להפועל מכפר סבא[3]. למחרת הטיל הראל פצצה בראיון לגל"צ כשהודיע שהוא לוקח צעד אחורה מתפקידו כבעלי הקבוצה ומעביר את זכויותיו לאחיו משה הראל[4].

חולצת מחאה שהייתה אמורה להיות מופצת בבלומפילד. המחאה הוקפאה לבסוף[1]

הבלגן הניהולי השפיע גם על הקבוצה. ב17 ביולי פורסם בעיתונות כי ביוזמת בכירי השחקנים במועדון ,תוכננה אסיפה ביום ראשון לפני משחק בליסבון ובמסגרתה היה אמור שחקן בכיר להקריא בפני בעלי הקבוצות מכתב ובו סעיפים רבים על התנהלות מחוץ למגרש. בשל בקשת ההנהלה הדיון נדחה לשבוע הבא. בין הסעיפים המופיעים במכתב על פי הפרסומים: מענקים שטרם שולמו לשחקנים(חלק מהם עוד מהליגה האירפית אשתקד),תחושת חוסר מקצועית הנגרמת ע"י מקורבים להנהלה המסתובבים באזור חדרי ההלבשה במהלך האימונים ומשחקים,טיפול לקוי בצרכים לוגיסטיים של השחקנים כמו חוזי שכר דירה והשכרת רכבים. בינתיים ב16 ביולי שבתו ערן זהבי ואביחי ידין מאימונים במחאה על כך שטרם נחתם עימם חוזה. לבסוף פנה גילי ורמוט כנציג השחקנים לטביב עם הטענות הנ"ל[5].

בתווך הודיעה ההתאחדות כי תעמיד לדין עקב בעיות החוזים את הקבוצה, הצוות הניהולי (היו"ר אמיר לובין, נציג הבעלים גבי קצרה) וכל הצוות המקצועי[6].


על רקע ידיעות בתקשורת לפני יום הכיפורים לפיהן לאחר החג אחד מהבעלים יעזוב את הקבוצה, נפגשו טביב והראל במתחם חודורוב והודיעו כי יישרו את ההדורים ביניהם. על פי הודעתם גבי קצרה ימשיך לשמש כמנכ"ל, ומשה הראל ימונה כדירקטור מטעמו של אחיו. כמו כן נפגשו עם נציגי השחקנים והבטיחו לטפל בבעיות שהעלו. ערן זהבי ואביחי ידין הגיעו להסכמה כי יחזרו לאימונים[7]. עשרות אוהדים זועמים חיכו לשני הבעלים מחוץ לפגישה וגידפו את שניהם עקב המאורעות האחרונים במועדון[8]. טביב והראל יצאו לדבר עם האוהדים, ביקשו מהם לתת זמן ושקט למועדון, וכמו כן שלא ימכרו שחקנים בינואר ויפיצו 400 כרטיסי נוער וחיילים לשער 10 לשלב הבתים. למחרת הודיעה הפועל כי תמכור במשך שבוע 400 כרטיסים לחיילים בלבד, ואם לא ימכרו תחזיר אותם למכירה במחיר מלא[9].

הפסד טכני

בנובמבר 2010 נפסק לקבוצה הפסד טכני 3:0 בדרבי השני בגביע הטוטו למרות שהמשחק עצמו הסתיים בתיקו 3:3. זאת מאחר והתברר בדיעבד כי הפועל שיתפה את רמי דואני למרות שלא הועבר להתאחדות טופס בדיקות רפואיות שלו כמתבקש. אף גורם במועדון לא לקח עליו אחריות למקרה.

השקט חוזר?

לבסוף גם נסגרה פרשת החוזים והבקרה, עם הגשת החוזים בזמן וקנס כספי של כמה עשרות אלפי שקלים למעורבים[10]. חוזהו של גוטמן הועבר שעות ספורות לפני תום המועד האחרון האפשרי בבקרה התקציבית. עקב כך לא יכל לעמוד על הקוים במשחק גביע הטוטו מול בני סכנין.

לאחר הפסד הבית הכואב לקרית שמונה במחזור ה-4 יצא טביב מבלומפילד בחסות הסדרנים כאשר האוהדים כילו עליו את זעמם ודרשו שיעזוב את הקבוצה[11]. יומיים לאחר מכן, התברר שהמחירים הגבוהים לליגת האלופות הובילו לכך שאלפי מנויים לליגת האלופות טרם נמכרו. בתקשורת החלו להתפרסם ידיעות על כך שבדומה לפארסה מול טוטנהאם ב-2007 ילדי הפרוייקטים יוזעקו על מנת לכסות על הקרחות בבלומפילד[12]. לבסוף הפחד מקרחות במשחק הבית הראשון מול ליון הכריע את ההנהלה אשר הודיעה על מכירת כרטיסים בודדים למשחק מול ליון במחיר 200 ש"ח לשערים 8 ו10[13], מחיר הנמוך ב30% כזכור ממחיר אותו כרטיס כפי שנמכר במיני-מנוי לאוהדים במכירה המוקדמת.

למרות זאת למחרת התגלה כי מדובר בספין ותו לא. אוהדים אשר הגיעו לקופות בבלומפילד גילו כי המחירים נותרו כשהיו - 220 ש"ח לשער 10, 350 ש"ח לשער 8, מחיר זהה לזה שניתן לרוכשי המיני-מנויים.

אין שקט ואין שלווה

רגע לפני משחקה הביתי האחרון של הפועל בשלב הבתים, התפוצץ שוב נושא היחסים בין הבעלים. טביב התראיין באולפן ליגת האלופות של ערוץ הספורט והאשים את הראל בהאשמות שונות, ביניהן החתמת שחקנים מאחורי גבו, הסתת הקהל נגדו ועוד. טביב הצהיר כי בינואר או בסיום העונה דרכיהם יפרדו בדרך זו או אחרת. משה הראל הגיב במתינות על הצהרותיו של טביב.

עם זאת היה ברור שהשקט זמני בלבד. ב-20 בדצמבר הודיע גבי קצרה מנכ"ל הקבוצה ומקורבו של טביב על התפטרותו, לטענתו מטעמים אישיים. עם זאת בתקשורת נטען במספר מקומות כי להתפטרות קשר ישיר לנתק בין שני הבעלים. בנוסף צצו ידיעות על חובות של הקבוצה לספקים, ועל כך שאספניול מאיימת להפסיק את השאלתו של בן שהר להפועל על רקע אי תשלום כספים המגיעים לה.

בראיונות בתקשורת הכחיש הראל כי רצה לדחוק את קצרה מחוץ למועדון, הודה שהקבוצה בבלגן ניהולי קשה, והכחיש ידיעות על חובות של הקבוצה לספקים ושחקנים והבטיח כי ישב עם טביב ויפתור את המחלוקות. השניים אכן קיימו פגישה סוערת בחסות שטרן חלובה סגן יו"ר ההתאחדות במשרדיו, ובסיומה טענו כי לובנו המחלוקות וכי ישתפו פעולה לטובת המועדון עד סוף העונה. עם זאת כבר למחרת הופיעו ידיעות בעיתונות בהן צוטטו גורמים במועדון אשר טענו כי השקט כלפי חוץ הינו רק בשביל להרגיע את האוהדים ומעשית לא נפתרו המחלוקות כלל.

לפני תום הפגרה נראה היה שאכן הבלגן מחלחל גם לשחקנים. שי אבוטבול תבע הבהרה מההנהלה לגבי שכרו ואף נטען בתקשורת כי יתכן והחרים אימון בשל היחס אליו[14]. ושמועות התרוצצו על כך שצ'קים של המועדון אינם מועברים מאחר ואין חתימה של הבעלים טביב. בנוסף למרות העזיבה של דה סילבה והצורך הברור בחיזוק לא נעשה דבר בנושא במהלך הפגרה. הקהל איבד את סבלנותו ובמשחק הראשון לאחר הפגרה הביע את מחאתו בקול רעם בשירה אדירה שהדהדה בכל בלומפילד "הנהלה זונה" ו"איפה הכסף?"[15].

בהמשך השבוע חזר הסכסוך לככב בכלי התקשורת. פרסומים שונים דיברו על כך שהשניים ילכו להליך בוררות בסופו אחד מהם יקנה מהשני את הקבוצה[16][17]. לאחר מכן שוב עלו השניים לכותרות כשהתפרסמו ידיעות סותרות לפיהן אחד מהם יקנה את הקבוצה מהשני[18][19].

במהלך חלון ההעברות של ינואר שיתק הסכסוך מעשית את הקבוצה. למרות עזיבתו של דאגלס דה סילבה, ופציעתו של איתי שכטר שגמר את העונה לא התקיימו כמעט כל מגעים להחתמת שחקנים חדשים, וזאת במידה רבה עקב הנתק בין הבעלים. טביב יצא לחופשה של מספר שבועות במיאמי, ולא ניתן היה כלל להשיגו מה שהגביר את הכעס כלפיו בקהל וכן בקרב אנשי הראל. בתחילת פברואר הודיע טביב על מינוי מקורבו דורון אוסידון, בעל מועדוני לילה, כנציגו בהנהלה מה שהיה אמור לאפשר החתמת שחקנים חדשים.

לבסוף התברר כי החתמתו של אוסידון אכן הכניסה מעט שקט דרוש כ"כ במועדון, וברגע האחרון של חלון ההעברות החתימה הפועל את מריו פצ'אלקה הסלובקי, ואת אלרואי כהן מקרית שמונה. עם זאת הסכסוך עדיין נתן אותותיו כאשר טביב סירב לאשר העברת משכורות לחלק משחקנים טרם שובו לארץ[20]. לבסוף נחת בארץ, אך בניגוד להצהרות המקוריות של הראל וטביב על פי פרסומים בתקשורת שני הבעלים החליטו בנפרד כי ברצונם לדחות את הליך הבמבי וההיפרדות לקיץ[21]. טביב היה אמור לבוא לבקר באימון הפועל לאחר נחיתתו, אך ביטל את תוכניותיו, כנראה בעקבות כוונת האוהדים להפגין שם נגדו[22]. לבסוף ביקר למחרת באימון.

ב-23.2.2011 חלה תפנית מפתיעה כאשר נטלי הראל, גרושתו של מוני, עיקלה את זכויות הבעלות של בעלה לשעבר בהפועל[23]. על רקע ידיעות בעיתונות (ידיעות אחרונות) כי בכוונתו לעזוב את הקבוצה מאחר ומיצה את דרכו בה ולעבור לבית"ר ירושלים, יצא טביב בהודעה לתקשורת ב1.3.2011 לפיה ברצונו להישאר בקבוצה[24], ולקיים את הליך הבמבי עם הראל באופן מידי.

בינתיים האוהדים הזועמים על הבלגן בקבוצה המשיכו במחאתם על אופן ניהול הקבוצה, ולאחר משחק גביע ביתי מול אשקלון הפגינו עשרות מהם מחוץ לביתו של טביב בכפ"ס בדרישה שיעזוב את הקבוצה מידית[25].

שפל נוסף נרשם כאשר על הפועל איימה סכנה של חסימת האפשרות להירשם למפעלים האירופים בעונת 2011/12 עקב חובות לשחקנים. החובות לא שולמו עקב הסכסוך בין הבעלים[26] ועל פי חוקי אופ"א יש להסדירם עד ל-1 באפריל ע"מ לאפשר הרשמה למפעליה[27]. החובות הובילו לבסוף את הקבוצה גם להתערבות של ההוצאה לפועל אשר דרשה מהרשות לבקרה תקציבית לממש ערבויות על מנת לשלם את החוב לסלים טועמה[28]. לבסוף ברגע האחרון הגיעו השניים לפשרה אשר איפשרה את תשלום החובות וההרשמה לאירופה[29].

במבי

לקראת סיום העונה, לאחר אובדן הסיכוי לאליפות, בוצע הבמבי. מוני הראל הציע לטביב כ-6 מיליון ש"ח עבור חלקו בקבוצה. טביב התבטא באופן ממנו ניתן היה להבין כי יקבל את הצעתו של הראל, אך לבסוף הפתיע והודיע כי הוא משווה את ההצעה וירכוש את חלקו של הראל באותו סכום, וכותצאה מכך קיבל בעלות מלאה על החברה המנהלת את הקבוצה. אנשי הראל הגיבו בזעם והביעו צערם על כך שבהפועל יעמוד לדבריהם אוהד בית"ר, רמיזה לידיעות בתקשורת בחודשים שקדמו לבמבי לפיהן טביב ירכוש את בית"ר י-ם. כבר למחרת היום התייצב טביב לראשונה במשחקה של מחלקת הכדורסל, וצפה במחצית הראשונה ואף טען בראיון במשחק כי יתמוך גם במחלקה זו.

לאחר שנראה היה שהסאגה בדרך לסיומה, טען הראל שהצ'ק שהובא לו מטעמו של טביב מותנה במספר דברים שמונעים את הפקדתו ועל כן עסקת הבמבי בטלה. הראל לא עזב את משרתו והמשיך להיות מבעלי הפועל תל אביב ונציגו קובי סידי המשיך להיות חלק מקבוצת הניהול של המועדון. מוני אף הגדיל לעשות וכינס מסיבת עיתונאים סגורה בה הוא הודיע שהוא עדיין בעלי הפועל תל אביב.

שני הצדדים הסכימו לתהליך גישור ונפגשו ב-24 ביוני 2011 במשרדו של השופט דן ארבל, אך כבר לאחר 20 דקות של פגישה נטשו את הדיון, מתוך הבנה שהפער גדול מדי לגישור.

לאחר שהליך הגישור לא צלח פנו השנתיים לבית המשפט שיקבע את גזר הדין. ב28 ביוני החל ההליך המשפטי שבמהלכו בחר הראל לחקור את צדו של טביב, דבר שגרם לעיכוב בהחלטה. בזמן שההליך המשפטי מהדהד ברקע המשיכו השניים להתעמת. ההאשמות החריפות ביותר היו מצדו של מוני שטען כי אנשי טביב זייפו את חתימתו בשביל להגיש לבקרה התקציבית את החוזה על העברתו של עומר דמארי להפועל תל אביב מבלי שיעבור דרכו. בנוסף טען הראל כי קיימים חוזים כפולים במסגרת העסקה והגיש תלונה על כך במשטרה. לא רק בעסקת העברתו של דמארי נערמו קשיים, אלא גם בהחתמתו של הושער אפואלה אדל, אשר הראל טען שאינו שווה את הכסף וסרב לחתום על חוזהו.

על רקע הסכסוך החלו האהודים לאבד סבלנות ולמחות כנגד התנהלות הבעלים. הפגנות נערכו בביתו של אלי טביב ובמתחם חודורוב. במהלך ההפגנות פוצצו האוהדים אימון וריססו כתובות במתחם האימונים כדי להפעיל לחץ על הצדדים לסיים את הסכסוך במהרה.

הדיון האחרון בבית המשפט התנהל ב18 ביולי 2011 אשר במהלכו נחקרו שני הצדדים ולאחריו נקבע כי ההחלטה תנתן בתוך מספר ימים. בסופו של דבר, קבעה השופטת רות רונן עוד באותו היום כי הליך הבמבי היה חוקי והקבוצה תעבור לידיו של אלי טביב שהפך לבעלים היחיד של הפועל תל אביב.

ראו גם

קישורים חיצוניים

פתיחת עונה

אירוח האלופות בבלומפילד

ראיונות וכתבות

במבי


חשבתם שיגמר?

ההליך המשפטי