דוד מיץ

מתוך ויקיפועל
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Svg2raster.jpeg
דוד מיץ (גרטל)
תפקיד חלוץ
מועדונים כשחקן הפועל ת"א
שנים 3


דוד מיץ (נולד: דוד גרטל, ?) היה כדורגלן ישראלי ממוצא פולני. שיחק בקבוצה בתפקיד החלוץ בשנות הארבעים.

קורות חייו

דוד-צבי מיץ נולד בתחילת המאה ה-20 בעיר לודג' אשר בפולין. העיר לודג' היתה באותם זמנים העיר התעשייתית ביותר בפולין ואחת מתוך 2 הערים המאוכלסות ביותר בפולין. אביו של דוד מיץ, עמנואל, עסק בתעשיית העץ, ייצר רהיטים ומוצרי עץ והיה חסיד של האדמו"ר מגור.

מאז ילדותו ניהל דוד אורח חיים דתי אשר התפתח בהמשך, לפי הרוחות שנשבו אז בפולין, לכדי אורח חיים מסורתי. דוד נמשך לעיסוק בספורט, שיחק פינג-פונג שולחן, למד איגרוף אך אהב בעיקר כדורגל. משחקי הכדורגל בפולין של אז נוהלו בימי שבת ועל כן הוריו לא ראו בעין יפה את משיכתו לכדורגל. בצעירותו השתתף דוד מיץ בקידום האינטרסים של הקהילה היהודית והשתתף מעט בפעילות פוליטית לקידום האינטרסים היהודיים. אחד מהאירועים המכוננים בחייו היה השתתפות בכינוסים לכבוד זאב ז'בוטינסקי. מושפע מאזהרותיו של ז'בוטינסקי אשר הזהיר מבואה של שואה ליהודי אירופה והמליץ על הקמת צבא יהודי וכוח הגנה יהודי מקומי לקח דוד מיץ על עצמו יוזמה מקומית של יצירת משמר הגנה למתפללי בית הכנסת הגדול בו התפללו הוא ואביו, תוך שהוא מנצל ומיישם את הידע הרב שלו באיגרוף כנגד הגויים אשר היו מציקים למתפללים לאחר התפילה. אבל, אהבתו הגדולה היתה הכדורגל. הוא היה משחק בשכונה הגדולה בה היה גר ולא חלף זמן רב עד שקיבל הצעה להצטרף לקבוצת הנערים הכח לודג' שהיתה על טהרת היהודים. כשרונו "תפס" את עיני מנהלי הקבוצה ואט-אט הוא קודם מקבוצת הנוער לקבוצת המבוגרים ומתפקידים שוליים לתפקידים מרכזיים יותר בקבוצה, שהתמודדה בליגה הלאומית הפולנית. נצחונות הקבוצה היהודית על הקבוצות הפולניות היו מקור גאווה ליהודים המקומיים ודוד מיץ התפרסם כבר אז כשחקן כדורגל מבטיח.

בהגיעו לגיל צבא גוייס דוד מיץ לצבא הפולני הסדיר. עם חדירת הצבא הגרמני ימ"ש וכיבוש פולין במלחמת העולם השניה, התפרק הצבא הפולני ודוד מיץ מצא את עצמו תחת כיבוש גרמניה הנאצית ימ"ש. לדבריו, הוא הבין מיד שהמשטר הנאצי ימ"ש מהווה סכנת חיים וכתוצאה הוא עבר תוך סכנת נפשות את הגבול החדש שבין כוחות הצבא של רוסיה הסובייטית לבין כוחות גרמניה הנאצית ימ"ש. בהיכנסו לשטח המשטר הסובייטי הוא הפך לפליט פולני מוכר ע,י השלטונות וככזה חיפש ומצא עבודות שונות במהלכן הספיק להיות כורה פחם, מנהל מסעדה, מורה בבית ספר, רכז ספורט בתיכון ועוד ועוד. בשלב בו התבסס כבר בחייו ברוסיה הקומוניסטית הוא הרגיש שהוא חייב לחזור לפולין, לשכנע את בני משפחתו לחזור יחד איתו לרוסיה ולהיפרד מהוריו ששמעו עדות שגויה שהוא נראה פתוע או מת. תוך סיכון חייו עבר דוד מיץ שוב את הגבול שנמתח בין צבאות רוסיה וגרמניה הנאצית, תוך סכנת נפשות נסע לביתו, נפרד מהוריו ולקח איתו כמה חברים ושכנים, עבר שוב את הגבול בחזרה לרוסיה, תוך שהוא נהנה מעזרתם של מבריחי גבול יהודיים שהכירו אותו ממשחקי הכדורגל בהם שיחק. כקוריוז אפשר לספר שבהגיעו לביתו, הזהיר אותו השומר הפולני שהנאצים ימ"ש כבר ביקרו בביתו וחיפשו אותו עפ"י רשימות חיסול שהם הכינו לספורטאים, לפעילי תנועות נוער ציוניות ולפעילים פוליטיים - כל מי ששלדעת הגרמנים ימ"ש היה מסוגל לארגן התנגדות לתוכניות המוות שלהם. לאחר שהות של כשנה-שנתיים במדינות מרכז אסיה של רוסיה הסובייטית צדה יכולתו את עיני המנהיגים הקומוניסטיים המקומיים והוא קיבל הצעה שאי אפשר לסרב לה להתחייל לצבא הסובייטי ולעבור קורס קצינים. הוא נבהל מהאפשרות למות בקרב עבור הקומוניסטים ועבור מדינה שאיננה שלו. לכן, ברח דוד מיץ מביתו וחיפש דרך להצטרף למייסדי הצבא הפולני החדש שהוקם מההריסות והתחיל להתארגן מחדש כצבא עצמאי על שטחה של רוסיה הסובייטית. הסיבה היתה שנפוצו אז שמועות שהצבא הפולני החדש והקטן בראשותו של הגנרל אנדרס יועבר כולו לכיוון צפון אפריקה בדרכו דרך פרס, עיראק, ירדן וארץ-ישראל. דוד מיץ ראה בכך את הזדמנות חייו לעלות לארץ-ישראל. וכך אכן היה. הצבא הפולני בראשותו של הגנרל אנדרס נשלח למשימת סיוע לכוחות הברית בהשלמת כיבוש צפון אפריקה מידי הנאצים ימ"ש. כשהצבא עבר בארץ-ישראל של אז, ערק דוד מיץ מהצבא הפולני ונסע היישר לבית אחותו רגינה ארליך בגבעת רמב"ם. עקב האיסור שהטילו הבריטים באותה תקופה על עליית יהודים לארץ-ישראל, כניסתו לארץ לא אושרה מראש ע"י השלטונות הבריטיים. ללא מסמכים וללא אישורים מעמדו נחשב כ"עולה בלתי-לגלי" (לא חוקי) ממש כמו העולים בספינות המעפילים של אז. לאחר שלבי קליטה והתאקלמות בארץ ובעידוד חברים וידידים שחלקם הכיר אותו עוד מפולין מצא דוד מיץ את עצמו די מהר מצטרף לקבוצת הפועל ת"א אשר השתייכה להסתדרות העובדים העבריים בארץ-ישראל, אשר שלטה במוקדי כוח והשפעה רבים במדינה שבדרך.


באדיבות משפחת מיץ-גרטל

קישורים חיצוניים

גלרית תמונות