שמעון מזרחי: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקיפועל
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
'''כינויים: הדון, דון שימון'''
'''שמעון מזרחי''' הינו יו"ר [[מכבי ת"א (כדורסל)]] מאז 1969. נחשב בעיני רבים מאוהדי הפועל ואוהדי קבוצות אחרות בארץ, כאיש חזק דורסני אשר לא בוחל בשום אמצעי על מנת לקדם את מכבי תל אביב ואחד האחראים למצבו הקטסטרופלי של ענף הכדורסל.
{{לשכתב|
|סיבה=לא מסודר, חסרים קישורים, באובייקטיביות
|}}
נולד ב-1940 בארץ ישראל. ב-1958 גויס לצה"ל ושימש כחוקר במשטרה הצבאית. מאוחר יותר למד עריכת דין וב-1969 התמנה ליו"ר [[מכבי ת"א]] ומשמש בתפקיד זה עד היום. נחשב בעיני רבים מאוהדי הפועל ואוהדי קבוצות אחרות בארץ, כאיש חזק דורסני אשר לא בוחל בשום אמצעי על מנת לקדם את מכבי תל אביב


== עדות שקר ==
==חייו האישיים==
נולד ב-1940 בארץ ישראל. ב-1958 גויס לצה"ל ושימש כחוקר במשטרה הצבאית. מאוחר יותר למד עריכת דין. נחשב אחד מעורכי הדין הבכירים בארץ בנושא דיני תחבורה.
 
=== עדות שקר ===
ב-1979 הואשם בהדחה לעדות שקר. בגלל שביתת עורכי הדין באותה שנה, נאשמים בעבירות קלות זוכו אוטומטית, והוא ביניהם.  מזכיר בית משפט ושופט שלהם נתן טובות הנאה הודחו מתפקידם, ועליו נגזרה השעייה על תנאי מתפקידו כעו"ד. בנוסף קיים נגדו תיק נוסף ובו נחשד שהיה מעורב בהנפקת תעודות מזויפות לגיורגי רזטסוב.  
ב-1979 הואשם בהדחה לעדות שקר. בגלל שביתת עורכי הדין באותה שנה, נאשמים בעבירות קלות זוכו אוטומטית, והוא ביניהם.  מזכיר בית משפט ושופט שלהם נתן טובות הנאה הודחו מתפקידם, ועליו נגזרה השעייה על תנאי מתפקידו כעו"ד. בנוסף קיים נגדו תיק נוסף ובו נחשד שהיה מעורב בהנפקת תעודות מזויפות לגיורגי רזטסוב.  


==1991, יום הזיכרון לחללי צה"ל==
==מזרחי והכדורסל==
מכבי תל אביב מתיימרת לייצג את ישראל, אבל זה לא הפריע לה לשחק משחק כדורסל לאחר תחילת יום הזיכרון לחללי צה"ל.
===יום הזיכרון לחללי צה"ל===
במהלך השנים קידם מזרחי את הקונצנזוס לפיו מכבי ת"א מייצגת את מדינת ישראל כולה במשחקיה בחו"ל. למרות זאת שיחקה מכבי בפאריס במסגרת הפיינל פור ב-1991 נגד ברצלונה במשחק שהתנהל ברובו במהלך יום הזיכרון לחללי צה"ל. להגנת מכבי טען מזרחי כי בפאריס יום הזיכרון מתחיל מאוחר יותר.


== השפעה על שחקנים, שופטים ומאמנים ==
=== השפעה על שחקנים, שופטים ומאמנים ===
לדון יש מנהג לדבר עם שחקני היריבה על העונה הבאה כדי שיתאמצו פחות במשחקי הגמר סל.
מזרחי היה מעורב לאורך השנים בתקריות רבות הקשורות לכוכבי יריבותיה של מכבי.
כמה דוגמאות:
====בארי לייבוביץ'====
בעונת [[1968/69]] הגיע [[בארי לייבוביץ']] להפועל. לייבוביץ' נחשב עד היום מגדולי השחקנים בישראל, ובאותן שנים היו מכבי והפועל שוות כוחות במאבקן על האליפות.
מזרחי שלח מכתב לפיב"א בטענה שיש לאסור על לייבוביץ' לשחק עקב עברו המקצועני בליגת האי.בי.אי האמריקאית. בעקבות המכתב שלחה פיב"א תגובה לפיה נאסר על בארי לשחק, בהודעה שהגיעה זמן קצר לפני [[דרבי]] שהיה אמור להתקיים בין שתי הקבוצות, ובכך לא רק נוטרל כוכבה של הפועל אלא גם הופרעו בצורה משמעותית הכנותיה של הפועל למשחקיה שכללו כמובן את לייבוביץ'.


===[[בארי לייבוביץ']]===
====ראדיסאב צ'ורצ'יץ====
ב[[עונת 1968-69]] הגיע בארי לייבוביץ', כוכב ענק, להפועל, שבאותם שנים הייתה קבוצה חזקה כמעט כמו הצהובים.
בעונת [[1998/99]] היתה ל[[הפועל ירושלים]] בהדרכתו של [[אפי בירנבוים]] קבוצה חזקה יותר מזו של מכבי תל אביב. ירושלים סיימה במקום הראשון את העונה הסדירה וזכתה ביתרון הביתיות בסדרה מול מכבי
שימון מזרחי שלח מכתב סודי לפיב"א עם כל מיני טענות מפוברקות כשהכוונה היא לאסור על בארי לשחק. על המכתב לא ידע אף אחד בארץ.
בעקבות המכתב הזה שלחה פיב"א מכתב תשובה ובו נאסר על בארי לשחק. בצעד נפלא נתן דון שימון את המכתב לשופטים רק בחימום שלפני המשחק, והרס בכך את כל ההכנות, השיטה, וההרכבים של הפועל למשחק.


===[[ראדיסאב צ'ורצ'יץ]]===
שליח פיצה שהגיע לביתו של [[מוני פנאן]], מנהל מכבי, באחד הימים שלפני סדרת הגמר, הופתע לגלות שם את ראדיסאב צ'ורצ'יץ, ששיחק בעבר במכבי והיה הכוכב הגדול של ירושלים באותה עונה. הדבר יצא לתקשורת ערב סדרת הגמר, מה שהביא למשבר אמון קשה בין ירושלים לצ'ורצ'יץ' וכתוצאה מכך להפסד בסדרה.
ב[[עונת 1998-99]] היתה להפועל ירושלים בהדרכתו של [[אפי בירנבוים]] קבוצה חזקה יותר מזו של מכבי תל אביב. ירושלים סיימה במקום הראשון את העונה הסדירה וזכתה ביתרון הביתיות בסדרה מול מכבי תל אביב. שליח פיצה שהגיע לביתו של [[מוני פנאן]] באחד הימים שלפני סדרת הגמר, הופתע לגלות שם את [[ראדיסאב צ'ורצ'יץ]], ששיחק בעבר ב[[מכבי תל אביב]] והיה הכוכב הגדול של [[הפועל ירושלים]] באותה עונה. הדבר יצא לתקשורת ערב סדרת הגמר, מה שהביא למשבר אמון קשה בין [[הפועל ירושלים]] ל[[ראדיסאב צ'ורצ'יץ]] וכתוצאה מכך להפסד בסדרה.  


===[[יואב ספר]], [[מאיר טפירו]], [[תומר שטיינהאור]] ואלישי כדיר===
====ייבוש כוכבים ישראלים====
הדון החתים את ספר וטפירו הצעירים שלא ראו שניה אפילו על ספסל מכבי, כדי שלא ישחקו בקבוצות אחרות.
לאורך השנים החתימה מכבי לעיתים רבות שחקנים מובילים בליגה וייבשה אותם על הספסל. בין הדוגמאות הבולטות היו כוכבה של הפועל ר"ג בשנות השבעים חנן קרן, יואב ספר ו[[תומר שטיינהאור]] בשנות התשעים, ולאחרונה אלישי כדיר כוכבה של [[הפועל גלבוע/גליל]] אשר ביקש להשתחרר זמן קצר לאחר שהבין שלא מתכוונים כמעט לשתפו.
כך גם היה עם תומר שטיינהאור ואלישי כדיר.


===[[וילי סימס]]===
====פיתוי יריבים במהלך הפלייאוף====
לטענת רבים, העביר הדון כסף לאליצור נתניה כדי שיחתימו את [[וילי סימס]] לפני שהפועל תל אביב מחתימה אותו.
בשנות השמונים נבנתה בהפועל קבוצה חזקה, הרבה אודות לכוכב [[לבאן מרסר]], אחד הסנטרים הטובים באירופה. לפני סדרת גמר הפלייאוף בין שתי הקבוצות בעונת [[1987/88]] הוחתם מרסר על חוזה במכבי. החוזה הותנה בהשתתפות של מכבי ב[[גביע האלופות]] (באותן שנים רק אלופת ישראל היתה מעפילה למפעל, ללא שריונים). בסדרת הגמר עצמה הפסידה הפועל בצורה צמודה, בין השאר בעקבות ריבאונד מכריע שלקח קוין מגי ממכבי מעל מרסר.


===[[צביקה שרף]]===
הדבר חזר על עצמו בעונת [[2003/04]]. [[יניב גרין]], אז אחד מכוכביה הגדולים של הפועל, התעלה על עצמו בכל אחד מהדרבים באותה עונה. לקראת סדרת גמר הפלייאוף בין שתי הקבוצות סיכמה מכבי עם גרין על חוזה לעונה הבאה. בסדרה עצמה היה גרין חלש מאד, והפועל הפסידה 0-3 בסדרה ללא תנאי.
שרף, שהדריך את הפועל ר"ג באחת מסדרות גמר הפלייאוף מול מכבי ת"א, עבר "במפתיע", עונה לאחר מכן, לאמן את הצהובים מיד אליהו.


===[[לבאן מרסר]]===
==== השפעה על שופטים ====
להפועל ת"א היתה קבוצה חזקה מ[[המחלה]], ובשורותיה שיחק מרסר, אחד הסנטרים הטובים באירופה.
במשך שנים  לקחה איתה מכבי שופטים לטורנירים ידידותיים שלה בחו"ל ודאגה להם לאירוח. רבים בענף סבורים כי הדבר יצר אפקט פסיכולוגי על השופטים.במשחקים משנות ה-80 של מכבי באירופה אף ניתן לראות שופטים היושבים על ספסל הקבוצה במשחקים בחו"ל.
כדי להבטיח את האליפות הוחתם מרסר על חוזה במכבי תל אביב לפני סידרת הפלייאוף. החוזה הותנה בהשתתפות של מכבי בגביע האלופות באותן שנים רק האלופה היתה משחקת שם). ערך החוזה היה פי 4 ממה שהרוויח מרסר בהפועל.
במשחק הראשון של הפלייאוף, ביד אליהו, הצליחה הפועל להשוות לפני הסיום. 3 שניות לפני הסיום יצאה מכבי להתקפה אחרונה והחטיאה. שחקן מכבי קווין מקגי עמד מאחורי מרסר (כלומר מרסר בינו ובין הסל), ובכל זאת הצליח לקחת את הריבאונד מעל המנתר הטוב באירופה, לקלוע ולהכריע את המשחק.
המשחק הבא היה הדרבי של [[חיים זלוטיקמן]] ב[[אוסישקין|אולם אוסישקין]]. לולא פרשת מרסר, הסל של זלוטיקמן היה מביא אליפות להפועל.
גם הבוגד הודה בעובדות בראיון שנעשה איתו לפני שנתיים.  


===[[גור שלף]]===
=== חוסר ספורטיביות ===
במהלך שהותו בגליל קיבל שלף הצעה מהפועל ירושלים לעבור לשורותיה, אך, לטענת רבים, אויים ע"י מכבי שאם הוא אכן יעשה זאת, הוא לא יזכה ללבוש צהוב.  
==== חוסר נייטרליות ====
מאז שנות השבעים, כמעט ללא הפסקה, חצי גמר וגמר הגביע נערכו ב[[יד אליהו]], אולמה הביתי של מכבי ת"א. החל מאמצע שנות ה-2000 גם הפיינל פור הישראלי נערך באותו אולם. זאת למרות טענות ברורות על חוסר הנייטרליות והיתרון הברור שהדבר מקנה לאלופה הנצחית.


===[[יניב גרין]]===
==== נטרול כוכב היריבה ====
אחד מכוכביה הגדולים של הפועל בשנת 2003-2004, התעלה על עצמו בכל אחד מהדרבים באותה עונה.
מוטי ארואסטי היה רכזה של מכבי בתחילת שנות השמונים ונחשב שחקן נשמה אך מעוט כישרון. [[מייק לארגי]] היה אחד מהפאוור פורוורדים הטובים ששיחקו בארץ ושחקן מפתח בהפועל. במהלך סדרת גמר הפלייאוף של [[1984/85]] הובילה הפועל לקראת סיום [[עונת 1984/85 (כדורסל) פלייאוף גמר משחק 2|המשחק השני]] ב-8 הפרש. אז התנפל ארואסטי ללא סיבה על לארגי, ההתנפלות הפכה לתיגרה ושניהם הורחקו. הפועל הפסידה במשחק ולבסוף את הסידרה כולה.
לקראת סדרת הגמר שכללה שלושה משחקים, דון שימון ואנשיו דאגו לסכם עם גרין על חוזה במכבי קצת לפני שסדרת הגמר התחילה. אף אחד לא יודע מה היה בהסכם, אבל באופן מאוד מאוד לא חשוד, בסדרת הגמר גרין היה אחד מהשחקנים החלשים בהפועל, עם "שגיאות" רבות.


=== השפעה על שופטים ===
==== הספסל של מכבי ====
במשך שנים  לקחה איתה מכבי שופטים לטורנירים ידידותיים שלה בחו"ל ודאגה לאירוח שלהם.
במהלך [[עונת 1980/81 (כדורסל) מחזור 10|דרבי ליגה]] ב-1981 הובילה מכבי בנקודה שניות לסיום. זיסמן רכז מכבי איבד את הכדור . לייבובי'ץ בא להוציאו מהצד, והבחין ב[[דני ברכה]] חופשי מתחת לסל. לייבוביץ' ניסה למסור לו על מנת שיקלע סל נצחון קליל. חבר הנהלת מכבי [[אמנון אבידן]] שישב מאחוריו חטף מידיו את הכדורל. השופטים לא התערבו, הנהלת מכבי שכנעה את המזכירות לא לשרוק לטכנית,  והחזירו לבארי את הכדור אחרי שמכבי התארגנה בהגנה. בהוצאת החוץ הבאה החטיא נחמיאס את הזריקה ומכבי ניצחה.
מעניין איזה אפקט פסיכולוגי זה יוצר על השופטים, כמו כן מספיק להסתכל בקלטות משנות ה-80 בשביל לראות שופטים ישראלים לא רק מצתרפים לנסיעות של מכבי לאירופה על חשבון מכבי אלא אפילו יושבים על הספסל שלה בלי להתבייש.


קוטולובה, בכיר בפיב"א, היה משבץ השופטים של פיב"א בזמן הסיפור הבא:
====שוגר ריי ריצ'רדסון====
לפני מספר שנים הוא התארח בארץ בכפר המכביה על חשבון מכבי ת"א, שכמובן הכחישה את עצם היותו בארץ,
בערוב ימיה של הפועל ר"ג, כדי להציל אותה מירידה ופירוק, הביאו מה-NBA את מייקל ריי ריצ'רדסון, כוכב NBA ששיחק בהרכב הראשון של נבחרת המזרח ב-ALL STAR ועף מה-NBA על סמים. שוגר ריי טען שהוא נקי מסמים ואברהם חמו, אז קצין משטרה בכיר ומאמן ר"ג ערב לו. מזרחי חשש שר"ג, קבוצה חזקה באותם ימים, תחזור לאיים על ההגמוניה הצהובה, פנה לפיבוזו אסרה על הכוכב לשחק בר"ג בגלל הסתבכויות העבר שלו עם סמים. שנה מאוחר יותר שיחק מייקל באיטליה. ר"ג ירדה ליגה והתפרקה.
אבל בירור זריז הוכיח שהוא בארץ ושהוא נופש על חשבון מכבי ת"א. מעניין אם מחוות מעין אלה השפיעו על שיבוץ השופטים במשחקיה של מכבי בעונה שלאחר מכן ובעונות שאחריה.  


לטענת רבים, אחד הדברים המושחתים ביותר היא העובדה שהדון משמש כסגן יו"ר איגוד הכדורסל ומפעיל את קשריו כדי למנות שופטים ראויים למכבי (לדוגמא: סמי בכר, וירובניק, דגן ועוד)
==== "תחזיקו אותי" ====
ב-1987 יכול היה לשחק רק זר אחד בכל קבוצה. למכבי היו שניים: לי ג'ונסון וקווין מגי. שימון אמר שאם לא יאשרו למכבי שני זרים היא תקים ליגה משלה. לבסוף שונה התקנון בהתאם.


== חוסר ספורטיביות ==
==== דיווחים על פסקי הזמן של היריב ====
במהלך סדרת הגמר בין מכבי תל אביב להפועל ירושלים ב-1999 נהג [[דיוויד בלאט]], שישב בביתו וצפה בסדרה דרך הטלוויזיה, להעביר דיווחים מפסקי הזמן של [[הפועל ירושלים]] ל[[פיני גרשון]] מאמן מכבי.


=== מגרש נייטרלי - האמנם? ===
=== תקשורת צהובה ===
במשך שנים רבות חצי גמר וגמר הגביע נערכו ביד אליהו ואף אחד לא ראה סיבה להוציא אותם מהמגרש הביתי של מכבי. כך גם היום עם הפיינל פור על האליפות.
* בתחילת שנות התשעים, הורו גורמים במכבי למחלקת הספורט ברוממה של הערוץ הראשון לפטר את הפרשן [[אריה מליניאק]] בגלל שלא הראה מספיק אהדה למכבי במהלך שידורי המשחקים. במקומו מונה [[טל ברודי]], כוכבה לשעבר של מכבי.


=== איך מנטרלים שחקן כוכב? מקריבים שחקן עלוב ===
* אולסי פרי כוכב מכבי ת"א בשנות השבעים היה מכור לסמים. כאשר לא הגיע למשחק מכריע טען מזרחי כי הוא לא מרגיש טוב, וניצל את קשריו בתקשורת כדי להשתיק את הסיפור.
מוטי ארואסטי היה הרכז של מכבי אבל הכשרון היחיד שהיה לו זה להיות החבר של מיקי.
[[מייק לארגי]], לעומת זאת, היה אחד מהפאוור פורוורדים הטובים ששיחקו בארץ ושחקן מפתח בהפועל. במשחק השני בסידרה התנפל ארואסטי ללא סיבה על לארגי. ההתנפלות הפכה, כמתוכנן, לתיגרה ושניהם הורחקו.


=== הספסל של מכבי ===
===פרס ישראל===
באחד הדרבים איבדה מכבי כדור אותו ניסה בארי לייבוביץ להוציא במהירות לשחקן חופשי מתחת לסל
במרץ 2011 הוכרז כי שמעון מזרחי זכה בפרס ישראל. כל זאת למרות תרומתו כאמור להרס ענף הכדורסל בישראל, ופעולות שוחד שונות. בדיעבד התברר כי הממליץ לועדת הפרס של משרד החינוך, כמו גם העומד בראשה, היה שחקן העבר של מכבי טל ברודי  המצוי בניגוד אינטרסים עקב היותו במקביל חבר בדירקטוריון מחלקת הכדורסל של מכבי ת"א. מזרחי כמובן הכחיש זאת, למרות הודאתו של ברודי בדבר, וזמן קצר לאחר הודאת ברודי נמחק שמו מרשימת חברי הדירקטוריון באתר מכבי ת
(מהלך שהיה מסיים את הדרבי בנצחון אדום). [[אמנון אבידן]] התנפל על בארי ולקח לו את הכדור. השופטים לא התערבו והחזירו לבארי את הכדור אחרי שמכבי התארגנה בהגנה. המחשבה על עבירה טכנית נגד הספסל נקטעה באיבה ע"י שיחה קצרה של הדון עם המזכירות.
 
===[[הפועל רמת גן (כדורסל)|הפועל ר"ג]]===
בערוב ימיה של הפועל ר"ג, כדי להציל אותה מירידה ופירוק, הביאו מה-NBA את מייקל ריי ריצ'רדסון.
הוא היה כוכב NBA ששיחק בהרכב הראשון של נבחרת המזרח ב-ALL STAR ועף מה-NBA על סמים. השחקן טען שהוא נקי מסמים ו[[אברהם חמו]], שהיה קצין משטרה בכיר ואימן את ר"ג ערב לו.
הדון שפחד שר"ג תחזור לאיים על ההגמוניה הצהובה, עשה טלפונים לפיבוזו אסרה על הכוכב לשחק בר"ג בגלל עברו. שנה מאוחר יותר שיחק מייקל באיטליה ור"ג ירדה ליגה והתפרקה.


=== "תחזיקו אותי" ===
== ציטוטים מפורסמים ==
ב-1987 יכול היה לשחק רק זר אחד בכל קבוצה. למכבי היו שניים: לי ג'ונסון וקווין מגי. שימון אמר שאם לא יאשרו למכבי שני זרים היא תקים ליגה משלה. כמובן שהתקנון שונה.
"סתמנו את הפיות לעוכרי ישראל בעזה, בויטוריה, ובאוסישקין" ~ אחרי ניצחון במשחק מכריע מול טאו ויטוריה ב-2004
 
=== להפסיד בכוונה ===
בשנות ה-90 ניסתה מכבי להפסיד בכוונה ל[[ציבונה זאגרב]] כדי להימנע ממפגש עם [[פנאתיניקוס]], אבל לא הצליחה.
 
=== דיווחים על פסקי הזמן של היריב ===
במהלך סדרת הגמר בין מכבי תל אביב להפועל ירושלים נהג [[דיוויד בלאט]], שישב בביתו וצפה בסדרה דרך הטלוויזיה, להעביר דיווחים מפסקי הזמן של [[הפועל ירושלים]] ל[[פיני גרשון]].
 
== תקשורת צהובה ==
* לטענת רבים, הורו גורמים במכבי למחלקת הספורט ברוממה לפטר את אריה מליניאק בגלל שהוא לא הראה מספיק אהדה למכבי במהלך שידורי המשחקים. במקומו מונה [[טל ברודי]].
 
* כאשר מארק בריסקר, שחקן מכבי, הכה את אשתו, נהג כשהוא שיכור והתנגש בעץ הסיפור הושתק.
 
* כאשר אולסי פרי לא הגיע למשחק המכריע טען מזרחי כי הוא לא מרגיש טוב והתקשורת לא חקרה יותר מדי. לימים נודע כי הבחור היה מסומם ומסטול ביחד עם חברתו תמי בן עמי.
 
* לטענת רבים, נוהג מזרחי לאיים על עיתונאים שאם הם לא יסקרו את מכבי תל אביב בהתאם לרצונו הוא יחסל להם את הקריירה. כך, לטענת רבים, עשה לארא"ל סגל וניסה לעשות לקובי שם טוב ממעריב כשחטף לו את הפנקס מהיד כדי לראות מה הוא כותב.
 
*לרגל שנת השישים למדינה, החליטו בוואלה ספורט לעשות סקר שיקבע מיהו כדורסלן השישים של המדינה. 39 אחוז בחרו בבארי לייבוביץ' ו-31 אחוז במיקי ברקוביץ'. למרות התוצאות האלה טענו באתר וואלה שהסקר הוא המלצה בלבד ונתנו את תואר כדורסלן ה-60 למיקי ברקוביץ'.
 
== ממלכתיות? ==
שמעון מזרחי בראיון לעיתון, אחרי ניצחון במשחק מכריע מול טאו ויטוריה (ציטוט):
"סתמנו את הפיות לעוכרי ישראל בעזה, בויטוריה, ובאוסישקין." משפט מכובד ליו"ר "הקבוצה של המדינה".
 
==פרס ישראל==
במרץ 2011 הוכרז כי שמעון מזרחי זכה בפרס ישראל. כל זאת למרות תרומתו כאמור להרס ענף הכדורסל בישראל, ופעולות שוחד שונות. בדיעבד התברר כי הממליץ לועדת הפרס של משרד החינוך, כמו גם העומד בראשה, היה שחקן העבר של מכבי טל ברודי  המצוי בניגוד אינטרסים עקב היותו במקביל חבר בדירקטוריון מחלקת הכדורסל של מכבי ת"א. מזרחי כמובן הכחיש זאת, למרות הודאתו של ברודי בדבר, וזמן קצר לאחר הודאת ברודי נמחק שמו מרשימת חברי הדירקטוריון באתר מכבי ת"א


==ראו גם==
==ראו גם==

גרסה מ־10:50, 25 במרץ 2011

שמעון מזרחי הינו יו"ר מכבי ת"א (כדורסל) מאז 1969. נחשב בעיני רבים מאוהדי הפועל ואוהדי קבוצות אחרות בארץ, כאיש חזק דורסני אשר לא בוחל בשום אמצעי על מנת לקדם את מכבי תל אביב ואחד האחראים למצבו הקטסטרופלי של ענף הכדורסל.

חייו האישיים

נולד ב-1940 בארץ ישראל. ב-1958 גויס לצה"ל ושימש כחוקר במשטרה הצבאית. מאוחר יותר למד עריכת דין. נחשב אחד מעורכי הדין הבכירים בארץ בנושא דיני תחבורה.

עדות שקר

ב-1979 הואשם בהדחה לעדות שקר. בגלל שביתת עורכי הדין באותה שנה, נאשמים בעבירות קלות זוכו אוטומטית, והוא ביניהם. מזכיר בית משפט ושופט שלהם נתן טובות הנאה הודחו מתפקידם, ועליו נגזרה השעייה על תנאי מתפקידו כעו"ד. בנוסף קיים נגדו תיק נוסף ובו נחשד שהיה מעורב בהנפקת תעודות מזויפות לגיורגי רזטסוב.

מזרחי והכדורסל

יום הזיכרון לחללי צה"ל

במהלך השנים קידם מזרחי את הקונצנזוס לפיו מכבי ת"א מייצגת את מדינת ישראל כולה במשחקיה בחו"ל. למרות זאת שיחקה מכבי בפאריס במסגרת הפיינל פור ב-1991 נגד ברצלונה במשחק שהתנהל ברובו במהלך יום הזיכרון לחללי צה"ל. להגנת מכבי טען מזרחי כי בפאריס יום הזיכרון מתחיל מאוחר יותר.

השפעה על שחקנים, שופטים ומאמנים

מזרחי היה מעורב לאורך השנים בתקריות רבות הקשורות לכוכבי יריבותיה של מכבי.

בארי לייבוביץ'

בעונת 1968/69 הגיע בארי לייבוביץ' להפועל. לייבוביץ' נחשב עד היום מגדולי השחקנים בישראל, ובאותן שנים היו מכבי והפועל שוות כוחות במאבקן על האליפות. מזרחי שלח מכתב לפיב"א בטענה שיש לאסור על לייבוביץ' לשחק עקב עברו המקצועני בליגת האי.בי.אי האמריקאית. בעקבות המכתב שלחה פיב"א תגובה לפיה נאסר על בארי לשחק, בהודעה שהגיעה זמן קצר לפני דרבי שהיה אמור להתקיים בין שתי הקבוצות, ובכך לא רק נוטרל כוכבה של הפועל אלא גם הופרעו בצורה משמעותית הכנותיה של הפועל למשחקיה שכללו כמובן את לייבוביץ'.

ראדיסאב צ'ורצ'יץ

בעונת 1998/99 היתה להפועל ירושלים בהדרכתו של אפי בירנבוים קבוצה חזקה יותר מזו של מכבי תל אביב. ירושלים סיימה במקום הראשון את העונה הסדירה וזכתה ביתרון הביתיות בסדרה מול מכבי

שליח פיצה שהגיע לביתו של מוני פנאן, מנהל מכבי, באחד הימים שלפני סדרת הגמר, הופתע לגלות שם את ראדיסאב צ'ורצ'יץ, ששיחק בעבר במכבי והיה הכוכב הגדול של ירושלים באותה עונה. הדבר יצא לתקשורת ערב סדרת הגמר, מה שהביא למשבר אמון קשה בין ירושלים לצ'ורצ'יץ' וכתוצאה מכך להפסד בסדרה.

ייבוש כוכבים ישראלים

לאורך השנים החתימה מכבי לעיתים רבות שחקנים מובילים בליגה וייבשה אותם על הספסל. בין הדוגמאות הבולטות היו כוכבה של הפועל ר"ג בשנות השבעים חנן קרן, יואב ספר ותומר שטיינהאור בשנות התשעים, ולאחרונה אלישי כדיר כוכבה של הפועל גלבוע/גליל אשר ביקש להשתחרר זמן קצר לאחר שהבין שלא מתכוונים כמעט לשתפו.

פיתוי יריבים במהלך הפלייאוף

בשנות השמונים נבנתה בהפועל קבוצה חזקה, הרבה אודות לכוכב לבאן מרסר, אחד הסנטרים הטובים באירופה. לפני סדרת גמר הפלייאוף בין שתי הקבוצות בעונת 1987/88 הוחתם מרסר על חוזה במכבי. החוזה הותנה בהשתתפות של מכבי בגביע האלופות (באותן שנים רק אלופת ישראל היתה מעפילה למפעל, ללא שריונים). בסדרת הגמר עצמה הפסידה הפועל בצורה צמודה, בין השאר בעקבות ריבאונד מכריע שלקח קוין מגי ממכבי מעל מרסר.

הדבר חזר על עצמו בעונת 2003/04. יניב גרין, אז אחד מכוכביה הגדולים של הפועל, התעלה על עצמו בכל אחד מהדרבים באותה עונה. לקראת סדרת גמר הפלייאוף בין שתי הקבוצות סיכמה מכבי עם גרין על חוזה לעונה הבאה. בסדרה עצמה היה גרין חלש מאד, והפועל הפסידה 0-3 בסדרה ללא תנאי.

השפעה על שופטים

במשך שנים לקחה איתה מכבי שופטים לטורנירים ידידותיים שלה בחו"ל ודאגה להם לאירוח. רבים בענף סבורים כי הדבר יצר אפקט פסיכולוגי על השופטים.במשחקים משנות ה-80 של מכבי באירופה אף ניתן לראות שופטים היושבים על ספסל הקבוצה במשחקים בחו"ל.

חוסר ספורטיביות

חוסר נייטרליות

מאז שנות השבעים, כמעט ללא הפסקה, חצי גמר וגמר הגביע נערכו ביד אליהו, אולמה הביתי של מכבי ת"א. החל מאמצע שנות ה-2000 גם הפיינל פור הישראלי נערך באותו אולם. זאת למרות טענות ברורות על חוסר הנייטרליות והיתרון הברור שהדבר מקנה לאלופה הנצחית.

נטרול כוכב היריבה

מוטי ארואסטי היה רכזה של מכבי בתחילת שנות השמונים ונחשב שחקן נשמה אך מעוט כישרון. מייק לארגי היה אחד מהפאוור פורוורדים הטובים ששיחקו בארץ ושחקן מפתח בהפועל. במהלך סדרת גמר הפלייאוף של 1984/85 הובילה הפועל לקראת סיום המשחק השני ב-8 הפרש. אז התנפל ארואסטי ללא סיבה על לארגי, ההתנפלות הפכה לתיגרה ושניהם הורחקו. הפועל הפסידה במשחק ולבסוף את הסידרה כולה.

הספסל של מכבי

במהלך דרבי ליגה ב-1981 הובילה מכבי בנקודה שניות לסיום. זיסמן רכז מכבי איבד את הכדור . לייבובי'ץ בא להוציאו מהצד, והבחין בדני ברכה חופשי מתחת לסל. לייבוביץ' ניסה למסור לו על מנת שיקלע סל נצחון קליל. חבר הנהלת מכבי אמנון אבידן שישב מאחוריו חטף מידיו את הכדורל. השופטים לא התערבו, הנהלת מכבי שכנעה את המזכירות לא לשרוק לטכנית, והחזירו לבארי את הכדור אחרי שמכבי התארגנה בהגנה. בהוצאת החוץ הבאה החטיא נחמיאס את הזריקה ומכבי ניצחה.

שוגר ריי ריצ'רדסון

בערוב ימיה של הפועל ר"ג, כדי להציל אותה מירידה ופירוק, הביאו מה-NBA את מייקל ריי ריצ'רדסון, כוכב NBA ששיחק בהרכב הראשון של נבחרת המזרח ב-ALL STAR ועף מה-NBA על סמים. שוגר ריי טען שהוא נקי מסמים ואברהם חמו, אז קצין משטרה בכיר ומאמן ר"ג ערב לו. מזרחי חשש שר"ג, קבוצה חזקה באותם ימים, תחזור לאיים על ההגמוניה הצהובה, פנה לפיב"א וזו אסרה על הכוכב לשחק בר"ג בגלל הסתבכויות העבר שלו עם סמים. שנה מאוחר יותר שיחק מייקל באיטליה. ר"ג ירדה ליגה והתפרקה.

"תחזיקו אותי"

ב-1987 יכול היה לשחק רק זר אחד בכל קבוצה. למכבי היו שניים: לי ג'ונסון וקווין מגי. שימון אמר שאם לא יאשרו למכבי שני זרים היא תקים ליגה משלה. לבסוף שונה התקנון בהתאם.

דיווחים על פסקי הזמן של היריב

במהלך סדרת הגמר בין מכבי תל אביב להפועל ירושלים ב-1999 נהג דיוויד בלאט, שישב בביתו וצפה בסדרה דרך הטלוויזיה, להעביר דיווחים מפסקי הזמן של הפועל ירושלים לפיני גרשון מאמן מכבי.

תקשורת צהובה

  • בתחילת שנות התשעים, הורו גורמים במכבי למחלקת הספורט ברוממה של הערוץ הראשון לפטר את הפרשן אריה מליניאק בגלל שלא הראה מספיק אהדה למכבי במהלך שידורי המשחקים. במקומו מונה טל ברודי, כוכבה לשעבר של מכבי.
  • אולסי פרי כוכב מכבי ת"א בשנות השבעים היה מכור לסמים. כאשר לא הגיע למשחק מכריע טען מזרחי כי הוא לא מרגיש טוב, וניצל את קשריו בתקשורת כדי להשתיק את הסיפור.

פרס ישראל

במרץ 2011 הוכרז כי שמעון מזרחי זכה בפרס ישראל. כל זאת למרות תרומתו כאמור להרס ענף הכדורסל בישראל, ופעולות שוחד שונות. בדיעבד התברר כי הממליץ לועדת הפרס של משרד החינוך, כמו גם העומד בראשה, היה שחקן העבר של מכבי טל ברודי המצוי בניגוד אינטרסים עקב היותו במקביל חבר בדירקטוריון מחלקת הכדורסל של מכבי ת"א. מזרחי כמובן הכחיש זאת, למרות הודאתו של ברודי בדבר, וזמן קצר לאחר הודאת ברודי נמחק שמו מרשימת חברי הדירקטוריון באתר מכבי ת"א

ציטוטים מפורסמים

"סתמנו את הפיות לעוכרי ישראל בעזה, בויטוריה, ובאוסישקין" ~ אחרי ניצחון במשחק מכריע מול טאו ויטוריה ב-2004

ראו גם

קישורים חיצוניים

פרס ישראל